Приватне акціонерне товариство "Запоріжсантехмонтаж"

Код за ЄДРПОУ: 01415559
Телефон: 224-65-10, 224-70-51
e-mail: Santex141@mail.ru
Юридична адреса: 69008,м.Запоріжжя, Південне шосе, 78
 
Дата розміщення: 30.04.2014

Річний звіт за 2013 рік

Примітки до фінансової звітності, складеної відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності

Примітки до попередньої фінансової звітності
(примітки на 22 сторінках є невід’ємною частиною до річної фінансової звітності)
Попередня фінансова звітність ПАТ «ЗСТМ» підготовлена за звітний рік, який включає період з
01 січня 2013 року по 31 грудня 2013 року
ЗМІСТ
1. Основні відомості про Підприємство 3
2. Основа підготовки фінансової звітності 4
3. Перше застосування МСФЗ 5
4. Основні принципи облікової політики 8
5. Нові та переглянуті стандарти та тлумачення 15
6. Розкриття показників фінансової звітності 16
7. Розкриття інформації про пов’язанні сторони 21
8. Цілі та політика управління фінансовими ризиками 22
9. Події після Балансу 22
1. Основні відомості про Підприємство
В 1961 роцi був заснований трест "Запорiжсантехмонтаж" Мiнiстерства монтажних спецiальних будiвельних робiт України. У вереснi 1993 року державний трест був реорганiзований в орендне пiдприємство "Запорiжсантехмонтаж". Товариство засноване відповідно до наказу Регіонального відділення Фонду державного майна України по Запорізькій області від 09 серпня 1995 року №955 шляхом перетворення орендного підприємства “Запоріжсантехмонтаж” у відкрите акціонерне товариство.
Відповідно до вимог Закону України “Про акціонерні товариства” та згідно з рішенням загальних зборів акціонерів Відкритого акціонерного товариства “Запоріжсантехмонтаж” (протокол №02 від 26 квітня 2011 року) найменування Товариства змінено на Публічне акціонерне товариство “Запоріжсантехмонтаж”. Публічне акціонерне товариство “Запоріжсантехмонтаж” є правонаступником за усіма правами та обов'язками Відкритого акціонерного товариства “Запоріжсантехмонтаж”.
Скорочене найменування Товариства - ПАТ “ЗСТМ”.
Статутний капітал становить 5 467 930 гривень 00 копійок. Статутний капітал Товариства поділено на 21 871 720 штук простих іменних акцій номінальною вартістю 0,25 грн.
Юридична адреса Товариства: 69008, м. Запоріжжя, вулиця Південне шосе, 78.
Станом на 31.12.2013 р. у структурi ПАТ "ЗСТМ" є наступні дочірні підприємства:
 ДП «Комфорт-2» ВАТ «ЗСТМ» (25009, м.Кіровоград, вул.Валентини Терешкової, 164);
 ДП «Циклон» ВАТ «ЗСТМ» (35320, м.Олександрія, пр.Будівельників, буд.12);
 ДП «Пластик» ВАТ «ЗСТМ» (м.Запоріжжя, провулок Тамбовський 10-Б);
 ДП «ЗУМ» ВАТ «ЗСТМ» (69000, м.Запоріжжя, вул.Промислова, буд.1);
 ДП «Вентиляціонник» ВАТ «ЗСТМ» (72301, м.Мелітополь, вул.8 Березня, 6);
 ДП «Чайка» ВАТ «ЗСТМ» (69000, м.Запоріжжя, вул.Промислова,1).
Підприємства є юридичними особами, які мають самостійні баланси та розрахункові рахунки в управліннях банку.
У звітному році ліквідовано структурний підрозділ Бердянська дільниця №2.
(а) Основна діяльність
Види діяльності Товариства: монтаж водопровідних мереж, систем опалення та кондиціонування; оптова торгівля металами та металевими рудами; оптова торгівля залізними виробами, одопровідним і опалювальним устаткуванням і приладдям до нього; діяльність засобів розміщування на період відпустки та іншого тимчасового проживання; надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна; будівництво водопроводів.
Основними видами дiяльностi Товариства є: - виконання комплексних робiт по монтажу та налагодженню внутрiшнiх та зовнiшнiх санiтарно-технiчних систем вентиляцiї та кондицiювання, iнших систем виробничого призначення на об`єктах промислового капiтального будiвництва; - виготовлення санiтарно-технiчних виробiв, металоконструкцiй та iншої продукцiї промислово-технiчного призначення; - монтажнi роботи по зовнiшних системах тепла, водозабезпечення та газозабезпечення; - антiкорозiйнi та теплоiзоляцiйнi роботи.
Для мiнiмiзацiї ризикiв, пов`язаних з вiдсутнiстю попиту на послуги пiдприємства, всi вiльнi площi та обладнання, що тимчасово не використовується, здаються в оренду стороннiм пiдприємствам та приватним пiдприємцям.
Акціонери
Станом на 31 грудня 2013 та 2012 років такі акціонери володіли акціями підприємства:
Акціонери Підприємства: 31.12.13, % 31.12.12, %
Юридична особа 84,98 84,98
інші 15,02 15,02
Всього 100,00 100,00
Кількість працівників складала станом на: 31 грудня 2013 р. - 16 осіб, 31 грудня 2012 р. - 22 особи
Основа підготовки фінансової звітності
Основою надання фінансової звітності є чинні Міжнародні стандарти фінансової звітності (МСФЗ), міжнародні стандарти бухгалтерського обліку (МСБО). За всі звітні періоди, які закінчувались 31 грудня 2012 р., Підприємство складало фінансову звітність відповідно до Національних (стандартів) положень бухгалтерського обліку України. Зазначена фінансова звітність за рік, який завершено 31 грудня 2013 р., є попередньою фінансовою звітністю, яка складена згідно із вимогами Міжнародних стандартів, та підготовлена з метою подання порівняльної інформації для першого періоду, який закінчиться 31 грудня 2014 року.
Фінансова звітність підготовлена на підставі правил обліку та оцінки об’єктів обліку за історичною собівартістю.
Зазначена фінансова звітність є індивідуальною звітністю. Компанія не складала консолідовану фінансову звітність на підставі пункту 10 (b) положення МСФЗ 27 «Консолідована та окрема фінансова звітність».
Фінансова звітність за міжнародними стандартами фінансової звітності складається на основі бухгалтерських записів згідно українського законодавства шляхом трансформації з внесенням коригувань, проведенням перекласифікації статей з метою достовірного представлення інформації згідно вимог МСФЗ.
Функціональна валюта та валюта подання
Фінансова звітність представлена в українській гривні, що є функціональною валютою Товариства. Вся фінансова інформація, представлена в українських гривнях, округлюється до найближчої тисячі, якщо не вказано інше.
Припущення щодо функціонування Товариства в найближчому майбутньому
Фінансова звітність була підготовлена, виходячи з припущення, що Товариство буде продовжувати свою діяльність як діюче підприємство в осяжному майбутньому, що передбачає реалізацію активів та погашення зобов’язань у ході звичайної діяльності.
При цьому слід зазначити, що на дату затвердження звітності, Товариство функціонує в нестабільному середовищі, що пов'язано з наслідками економічної кризи в країні. Стабілізація економічної ситуації в Україні буде значною мірою залежати від ефективності фіскальних та інших заходів, що будуть здійснюватися урядом України. У той же час не існує чіткого уявлення того, яких заходів вживатиме уряд України для подолання кризи. У зв'язку з відсутністю чіткого плану заходів уряду по виходу з кризи неможливо достовірно оцінити ефект впливу поточної економічної ситуації на фінансовий стан Товариства. В результаті виникає невизначеність, яка може вплинути на майбутні операції, можливість відшкодування вартості активів Товариства та здатність обслуговувати і платити за своїми боргами в міру настання термінів їх погашення. Дана фінансова звітність не включає ніяких коригувань, які можуть мати місце в результаті такої невизначеності. Про такі коригування буде повідомлено, якщо вони стануть відомі та зможуть бути оцінені.
3. Перше застосування МСФЗ
Відповідно до наказу "Про облікову політику на підприємстві на підставі Міжнародних стандартів фінансової звітності" ПАТ "ЗСТМ" обрало датою переходу 01.01.2013 року, що суперечить діючим нормам законодавства щодо складання фінансової звітності публічних акціонерних товариств. У попередньому звітному році Товариство не здійснило перехід на МСФЗ через фінансові труднощі.
Перехід з 01.01.2013 року на МСФЗ не дає можливим відобразити порівняльні дані. Тому фінансова звітність за 2013 рік буде вважатися попередньою. Повна фінансова звітність буде представлена за 2014 рік і Товариство бере на себе зобов’язання повернутись і перерахувати показники 2013 року у відповідності з МСФЗ, які набудуть чинності із 2014 року.
МСФЗ (IFRS) 1 вимагає від підприємств, що вперше застосовують МСФЗ, скласти вхідний звіт про фінансовий стан згідно з МСФЗ на дату переходу на МСФЗ. Цей звіт про фінансовий стан є відправною точкою для ведення бухгалтерського обліку відповідно до МСФЗ. Згідно з МСФЗ (IFRS) 1, підприємство застосовує уніфіковані бухгалтерські принципи у вхідному звіті про фінансовий стан згідно з МСФЗ на дату переходу та впродовж усіх періодів, поданих у її першій повній фінансовій звітності, складеній згідно з МСФЗ. Ці принципи облікової політики повинні відповідати кожному МСФЗ, що діє на звітну дату (тобто, на 31 грудня 2014 року), для складання першої повної фінансової звітності, складеної згідно з МСФЗ. Отже, показники в цій попередній фінансовій звітності згідно з МСФЗ можуть вимагати коригувань під час складання першої повної фінансової звітності згідно з МСФЗ за рік, що закінчується 31 грудня 2014 року.
До дати переходу на МСФЗ підприємство вело нормативний бухгалтерський облік та складало окрему нормативну фінансову звітність у гривнях тільки відповідно до Положень (стандартів) бухгалтерського обліку (П(с)БО). Ця попередня фінансова звітність відрізняється від нормативної звітності, складеної для цілей звітності в Україні, тим, що вона містить певні коригування, не відображені в бухгалтерському обліку підприємства, які необхідні для відповідного подання фінансового стану, результатів діяльності та руху грошових коштів згідно з МСФЗ. Коригування, що є результатом переходу на МСФЗ, були відображені як коригування вхідного залишку нерозподіленого прибутку на 1 січня 2013 року.
Застосовані виключення:
МСФЗ (IFRS) 1 «Перше застосування Міжнародних стандартів фінансової звітності» звільняє підприємства, які вперше застосовують МСФЗ від ретроспективного застосування деяких МСФЗ.
Стандарт містить ряд добровільних і обов'язкових виключень ретроспективного застосування стандартів МСФЗ,що діють за станом на 31 грудня 2013 р.
Розглянувши доречність застосування будь-якого з виключень, передбачених МСФЗ 1, щодо ретроспективного застосування, керівництво вирішило застосувати історичну вартість як доцільну собівартість основних засобів на дату переходу (додаток Г до МСФЗ 1).
Звіряння власного капіталу та прибутку або збитку
Узгодження власного капіталу станом на 01 січня 2013 року (дата переходу на МСФЗ) представлено наступним чином:
тис.грн
Статті Пояснення Попередні ПСБО Вплив переходу на МСФЗ МСФЗ
Незавершене будівництво 1 720,9 -720,9 -
Основні засоби 2 3330,1 -1694,1 1636
Інвестиційна нерухомість 2 - 1976 1976
Довгострокові фінансові інвестиції - 544,8 - 545
Довгострокова дебіторська заборгованість 3 - 1095 1095
Відстрочені податкові активи 4 - 9 9
Усього, непоточних активів - 4595,8 665,2 5261
Запаси 5 4387,1 60,9 4448
Торговельна та інша дебіторська заборгованість 6 1407,6 -1241,6 166
Грошові кошти та їх еквіваленти - 1,5 - 1
Інші активи 5 46,8 -46,8 -
Усього, поточних активів - 5843 -1228 4615
Усього, активів - 10438,8 -562,8 9876
Короткострокові забезпечення 7 - 8 8
Торговельна та інша кредиторська заборгованість 8 784,4 87,6 872
Усього, зобов'язань - 784,4 87,6 880
Разом, активи мінус зобов'язання - 9654,4 -658,4 8996
Статутний капітал - 5467,9 - 5468
Інший додатковий капітал 9 7480,6 -7480,6 -
Нерозподілені прибутки/збитки 10 -3294,1 6822,1 3528
Разом, власний капітал - 9654,4 -658,4 8996
Пояснення до узгодження власного капіталу на дату переходу на МСФЗ
1- Рекласифікація незавершеного будівництва (НЗБ) до складу основних засобів та списання тих об'єктів НЗБ, які не відповідають визначенню актива
2- Рекласифікація незавершеного будівництва (НЗБ) до складу основних засобів; виділення зі складу основних засобів об'єктів інвестиційної нерухомості
3- Перенесення частини дебіторської заборгованості з поточної у довгострокову.
4 - Оцінка відстрочених податків у відповідності до МСФЗ
5- Виправлення помилок
6 - Перенесення частини дебіторської заборгованості з поточної у довгострокову; списання безнадійної заборгованості, виправлення помилок; зменшення корисності (результат дисконтування виданої фін. допомоги)
7 - Визнання та оцінка забезпечення виплат персоналу
8- Відображення отриманих послуг у відповідному періоді, виправлення помилок
9- Перекласифікація до складу нерозподіленого прибутку
10-загальний вплив від проведеної трансформації
Узгодження власного капіталу на 31 грудня 2013 у фінансовій звітності за Положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку України (ПСБО) та за МСФЗ, надане наступним чином тис.грн.
Власний капітал 2013
Звітність за ПСБО 8766
Зміна справедливої вартості
фінансового інструменту -18
Виправлення помилок 5
Відстрочені податки -6
Оцінка забезпечення -8
Списання заборгованості, яка не
відповідає критеріям визнання -392
інші (нетто) 6
Звітність за МСФЗ 8353
Використання оцінок, припущень та професійного судження
При підготовці фінансової звітності Підприємство робить оцінки та припущення, які мають вплив на визначення суми активів та зобов’язань, визначення доходів та витрат звітного періоду, розкриття умовних активів та зобов’язань на дату підготовки фінансової звітності, ґрунтуючись на МСФЗ, МСБО та тлумаченнях, розроблених Комітетом з тлумачень міжнародної фінансової звітності. Фактичні результати можуть відрізнятися від таких оцінок. Оцінки, які особливо чутливі до змін, стосуються резерву на покриття збитків від знецінення дебіторської заборгованості, справедливої вартості інвестиційної нерухомості, строку корисного використання необоротних активів.
Основні припущення стосовно майбутнього та інших ключових джерел виникнення невизначеності оцінок на дату балансу, які мають значний ризик стати причиною внесення суттєвих коригувань у балансову вартість активів та зобов’язань протягом наступного фінансового періоду, представлені таким чином, тис.грн.
31.12.13 31.12.12
Основні засоби 1456 1806
Інвестиційна нерухомість 1636 1976
Торгова та інша дебіторська
заборгованість 235 166
Підприємство використовує оцінки та робить припущення, які здійснюють вплив на показники, які відображені в фінансовій звітності на протязі наступного фінансового року. Оцінки та судження підлягають постійному аналізу та обумовлені минулим досвідом керівництва та інших факторах, в тому числі на очікуваннях відносно майбутніх подій.
Судження, які здійснюють найбільш значний вплив на показники, відображені в фінансовій звітності та оцінки, які можуть призвести до необхідності суттєвого коригування балансової вартості активів та зобов’язань на протязі наступного фінансового року, включають наступне:
Первинне визнання операцій із зв'язаними сторонами. В ході своєї звичайної діяльності компанія проводить операції із зв'язаними сторонами. Відповідно до МСФО (IAS) 39, фінансові інструменти повинні спочатку обліковуваться за справедливою вартістю. За відсутності активного ринку для таких операцій для того, щоб визначити, здійснювалися операції по ринкових або неринкових процентних ставках, використовуються професійні думки. Підставою для думки є ціноутворення на аналогічні види операцій з незв'язаними сторонами і аналіз ринкової ставки відсотка. Умови відносно операцій із зв'язаними сторонами відображені в Примітці 7.
4. Основні принципи облікової політики
Основні засоби
Підприємство прийняло рішення скористатися звільненнями, які передбачені МСФЗ (IFRS) 1, для підприємств, які вперше застосовують МСФЗ, і відобразило свої основні засоби за історичною вартістю (складається з ціни придбання або вартості виробництва) за вирахуванням накопиченої амортизації станом на 01 січня 2013 року у перехідному балансі. Деякі об’єкти на дату переходу на МСФЗ обліковані за справедливою вартістю (з урахуванням дооцінки, що проведена у попередні роки), за вирахуванням накопиченої амортизації станом на 01 січня 2013 року.
Така справедлива вартість була прийнята Підприємством як умовна вартість на дату переходу на МСФЗ.
Визнання, оцінка і облік основних засобів здійснюється відповідно до МСФЗ 16 "Основні засоби". Одиницею обліку визначається окремий об'єкт основних засобів. Основні засоби класифікуються по нижче вказаним групам і застосовується прямолінійний метод нарахування амортизації.
Встановлені наступні мінімальні строки корисного використання основних засобів:
Групи Строк корисного використання, років
Група 3 - будівлі - 20
споруди - 15
передавальні пристрої - 10
Група 4 — машини та обладнання - 5
З них:
електронно-обчислювальні машини, інші машини для автоматичного оброблення інформації, пов'язані з ними засоби зчитування або друку інформації, пов'язані з ними комп'ютерні програми (крім програм, витрати на придбання яких визнаються роялті, та/або програм, які визнаються нематеріальним активом), інші інформаційні системи, комутатори, маршрутизатори, модулі, модеми, джерела безперебійного живлення та засоби їх підключення до телекомунікаційних мереж, телефони (в тому числі стільникові), мікрофони і рації - 2
Група 5 — транспортні засоби - 5
Група 6 — інструменти, прилади, інвентар (меблі) - 4
Група 9 — інші основні засоби - 12
Межа суттєвості відносно визнання основних засобів встановлена у розмірі 2500,00 грн. (без врахування ПДВ). До малоцінних необоротних матеріальних активів (далі - МНМА) відносяться предмети з терміном їх корисного використання більш одного року і вартістю до 2500 грн. (без врахування ПДВ). Амортизація по таких активах нараховується у розмірі 100% їх вартості при введенні в експлуатацію і враховується на рахунку «Інші необоротні матеріальні активи».
У разі, якщо об'єкт основних засобів складається з декількох компонентів, що мають різний строк корисного використання, такі компоненти відображаються як окремі об'єкти основних засобів.
Для оцінки основних засобів після визнання застосовується модель собівартості, при якій об'єкт основних засобів враховується за його собівартістю мінус будь-яка накопичена амортизація і будь-які накопичені збитки від зменшення корисності.
Ліквідаційна вартість об'єктів основних засобів прирівнюється до нуля.
Подальші витрати
Не визнаються в балансовій вартості об'єкта основних засобів витрати на поточне обслуговування, ремонт та технічне обслуговування об'єкта. Ці витрати визнаються в прибутку чи збитку, коли вони понесені. В балансовій вартості об'єкта основних засобів визнаються такі подальші витрати, які задовольняють критеріям визнання активу.
Витрати на капітальний ремонт (модернізацію, реконструкцію) додаються до балансової вартості об’єкта основних засобів за умови, що очікується додаткове надходження майбутніх економічних вигод, пов’язаних з таким активом, витрати можна достовірно оцінити.
Інвестиційна нерухомість
До інвестиційної нерухомості Підприємство відносить будівлі, приміщення або частини будівель, утримувані з метою отримання орендних платежів, а не для використання у наданні послуг чи для адміністративних цілей або продажу в звичайному ході діяльності. Якщо будівлі включають одну частку, яка утримується з метою отримання орендної плати, та другу частку для використання у процесі діяльності Підприємства або для адміністративних цілей, в бухгалтерському обліку такі частини об'єкту нерухомості оцінюються та відображаються окремо, якщо вони можуть бути продані окремо. Інвестиційна нерухомість первісно і в подальшому оцінюється за справедливою вартістю за мінусом нарахованої амортизації.
Амортизація інвестиційної нерухомості нараховується прямолінійним методом.
Зменшення корисності
МСБО (IAS)36 "Зменшення корисності активів" вимагає від підприємства проводити аналіз вартості основних засобів стосовно зменшення їх корисності щоразу, коли події чи зміна обставин вказують, що залишкова вартість активу може бути не відшкодована. У випадку, коли залишкова вартість активу перевищує суму його очікуваного відшкодування, у звіті про прибутки та збитки визнається збиток від зменшення корисності. При цьому відшкодовувана вартість активу дорівнює більшій з двох величин: чистій ціні реалізації або вартості використання.
Чиста ціна реалізації - це кошти, що можуть бути отримані від реалізації активу на комерційних засадах, в той час як вартість використання являє собою теперішню вартість очікуваних майбутніх грошових потоків, що будуть отримані в результаті подальшого використання активу та його ліквідації після завершення строку експлуатації. Сума очікуваного відшкодування визначається для кожного активу або, якщо це неможливо, для одиниці, що генерує грошові кошти.
Раніше визнані втрати від зменшення корисності сторнуються, якщо були зміни в оцінках, що використовувалися для визначення вартості відновлення. Проте на суму, що не перевищує балансову вартість, яка могла б бути визначеною, ніякі втрати від знецінення не були визнані в попередніх роках.
Після визнання збитку від зменшення корисності амортизація основних засобів коригується в майбутніх періодах з метою розподілення переглянутої балансової вартості необоротного активу на систематичної основі протягом строку корисного використання
Нематеріальні активи
Нематеріальні активи оцінюються за собівартістю за вирахуванням будь-якої накопиченої амортизації та будь-яких накопичених збитків від зменшення корисності. Діапазон термінів корисного використання нематеріальних активів складає від 5 до 10 років.
Нематеріальні активи мають обмежений строк корисного використання.
Нематеріальні активи з обмеженим строком корисного використання амортизуються протягом строку корисного використання із застосуванням прямолінійного методу та оцінюються на предмет наявності ознак можливого зменшення корисності. Строки й метод амортизації нематеріальних активів з обмеженим строком корисного використання аналізуються щонайменше наприкінці кожного фінансового року. Зміна передбачуваних строків чи способу отримання прогнозованих економічних вигод, втілених в активах, відображається як зміна методу або періоду амортизації, залежно від ситуації, й обліковується як зміна облікової оцінки. Витрати на амортизацію нематеріальних активів з обмеженим строком корисного використання визнаються у звіті про прибутки та збитки в категорії витрат відповідно до функцій активу.
Нематеріальні активи, які виникають в результаті договірних або інших юридичних прав, амортизуються протягом терміну чинності цих прав.
Доходи або витрати від припинення визнання нематеріального активу оцінюються як різниця між чистою виручкою від вибуття активу та балансовою вартістю активу й визнаються у звіті про прибутки та збитки в момент припинення визнання цього активу.
Запаси
Запаси класифікуються за такими групами: виробничі запаси; малоцінні та швидкозношувані предмети; товари.
Запаси оцінюються за найменшою з двох величин: собівартістю або чистою ціною реалізації.
Чиста ціна реалізації – це розрахункова продажна ціна в ході звичайної діяльності за вирахуванням розрахункових витрат на завершення виробництва та розрахункових витрат, які необхідно понести для реалізації.
Собівартість запасів включає витрати на придбання, витрати на переробку та інші витрати, що забезпечують поточне місцезнаходження і стан запасів.
Витрати на придбання запасів складаються із: - ціни придбання; - мита та інших податків (за вирахуванням тих, котрі будуть відшкодовані підприємству); - витрати на транспортування, розвантаження; - інші витрати, безпосередньо пов’язані з придбанням готової продукції та матеріалів.
Інші затрати включаються у собівартість запасів в частині їх здійснення для забезпечення поточного місцезнаходження і стану запасів.
Не включаються у собівартість запасів і визнаються у якості витрат у періоді виникнення: - адміністративні накладні витрати, що не сприяють забезпеченню поточного місцезнаходження та стану запасів; - витрати на реалізацію.
При списанні у разі вибуття підприємство оцінює запаси за ідентифікованою вартістю. При продажу запасів їх балансова вартість визнається у якості витрат в тому періоді, у якому визнається відповідний дохід.
Сума будь-якої уцінки запасів до чистої ціни продажу та усі втрати запасів визнаються витратами того періоду, у якому була здійснена уцінка або мали місце втрати.
Сума сторнування часткового списання запасів, яка виникає в результаті збільшення чистої ціни продажу, визнається як зменшення суми запасів, які визнані витратами у тому періоді, у якому відбулося сторнування.
Запаси, що використовуються для створення необоротних активів, включаються до їх балансової вартості і визнаються витратами у складі амортизаційних відрахувань протягом терміну корисного використання таких активів.
Грошові кошти і їх еквіваленти
Грошові кошти і їх еквіваленти включають готівкові грошові кошти, поточні і кореспондуючі рахунки, депозити в банках.
Операції в іноземній валюті
Операції в іноземній валюті обліковуються в українських гривнях за офіційним курсом обміну Національного банку України на дату проведення операцій.
Протягом звітного року операцій в іноземній валюті не було.
Фінансові інструменти
Фінансовий актив або фінансове зобов’язання визнаються у балансі, коли і тільки коли воно стає стороною контрактних положень щодо фінансового інструмента. Операції з придбання або продажу фінансових інструментів визнаються із застосуванням обліку за датою розрахунку.
Підприємство визнає такі категорії фінансових інструментів:
-дебіторська заборгованість;
Під час первісного визнання фінансові активи й зобов'язання спочатку визнаються за справедливою вартістю плюс витрати на проведення операції. Справедливу вартість при первісному визнанні найкращим чином підтверджує ціна операції. Прибуток або збиток при первісному визнанні враховується тільки при виникненні різниці між справедливою вартістю й ціною операції, що можуть підтвердити поточні ринкові операції з такими ж інструментами або методи оцінки, при застосуванні яких використовуються тільки наявні ринкові дані, інструменти.
Після первісного визнання фінансові зобов'язання, дебіторська заборгованість оцінюється за амортизованою собівартістю. Амортизована собівартість розраховується з використанням методу ефективної процентної ставки, а для фінансових активів визначається за винятком збитків від знецінення, якщо такі є. Справедлива вартість фінансових зобов'язань розраховується шляхом дисконтування майбутніх грошових потоків за договором по поточній ринковій процентній ставці для аналогічних фінансових інструментів.
Дебіторська заборгованість
Дебіторською заборгованістю визнаються фінансові активи (за виключенням дебіторської заборгованості, за якою не очікується отримання грошових коштів або фінансових інструментів, за розрахунками з бюджетом) та первісно оцінюється за справедливою вартістю плюс відповідні витрати на проведення операцій. Після первісного визнання дебіторська заборгованість оцінюється за амортизованою собівартістю, з застосуванням методу ефективного відсотка. Якщо є об’єктивне свідчення того, що відбувся збиток від зменшення корисності, балансова вартість активу зменшується на суму таких збитків із застосуванням рахунку резервів. Резерв на покриття збитків від зменшення корисності визначається як різниця між балансовою вартістю та теперішньою вартістю очікуваних майбутніх грошових потоків.
Сума резерву на покриття збитків від зменшення корисності визначається за методом застосування абсолютної суми сумнівної заборгованості на підставі аналізу платоспроможності окремих дебіторів, та відображає суму, яка достатня для покриття понесених збитків. Сума збитків визнається у прибутку чи збитку. Якщо у наступному періоді сума збитку від зменшення корисності зменшується і це зменшення може бути об`єктивно пов`язаним з подією, яка відбувається після визнання зменшення корисності, то попередньо визнаний збиток від зменшення корисності списується за рахунок коригування резервів. Сума сторнування визнається у прибутку чи збитку. У разі неможливості повернення дебіторської заборгованості, вона списується за рахунок створеного резерву на покриття збитків від зменшення корисності.
Безнадійні борги списуються протягом того року, коли вони такими визнані.
Згортання фінансових активів та зобов'язань
Фінансові активи та зобов'язання згортаються, якщо є юридичне право здійснювати залік визнаних у балансі сум і є намір або зробити взаємозалік, або реалізувати актив та виконати зобов'язання одночасно.
Забезпечення
Забезпечення визнаються, коли в результаті певної події в минулому підприємство має юридичні або добровільно взяті на себе зобов’язання, для врегулювання яких з великим ступенем імовірності буде потрібний відтік ресурсів, які втілюють у собі майбутні економічні вигоди, і суму зобов’язання можна достовірно оцінити. Забезпечення оцінюються за поточною вартістю, виходячи з найкращої оцінки керівництвом витрат, необхідних для врегулювання поточних зобов’язань на кінець звітного періоду.
Забезпечення переоцінюються щорічно. Зміни у забезпеченнях, що виникають з плином часу, відображаються у звіті про прибутки та збитки щорічно у складі доходів та витрат. Інші зміни у забезпеченнях, пов’язані зі зміною очікуваного процесу врегулювання зобов’язань або орієнтовної суми зобов’язання, або змінами ставок дисконтування, відображаються як зміна облікової оцінки у періоді, коли такі зміни відбулись, за винятком зобов’язань з вибуття активів, що відображаються у звіті про прибутки та збитки.
Виплати працівникам
Визнаються короткострокові виплати працівникам як витрати та як зобов'язання після вирахування будь-якої вже сплаченої суми. Очікувана вартість короткострокових виплат працівникам за відсутність визнається як забезпечення відпусток - під час надання працівниками послуг, які збільшують їхні права на майбутні виплати відпускних.

Забезпечення виплат персоналу (резерв відпусток) визначається як добуток фактично нарахованої заробітної плати працівникам і відсотку, обчисленого як відношення річної планової суми на оплату відпусток до загального планового фонду оплати праці.
Пенсійні зобов'язання
У відповідності до українського законодавства утримуються внески із заробітної плати працівників до державного пенсійного фонду. Поточні внески розраховуються як процентні відрахування із поточних нарахувань заробітної платні, такі витрати відображаються у періоді, в якому були надані працівниками послуги, які надають їм право на одержання внесків, та зароблена відповідна заробітна платня.
Поточні виплати працівникам здійснюються щомісячно, не пізніше місяця наступного за місяцем, в якому працівники виконували відповідну роботу. Виплати при звільненні здійснюються у тому місяці, в якому виникають зобов'язання за такими виплатами.
Облік умовних зобов’язань
Стисла інформація про умовний актив розкривається, коли надходження економічних вигод є ймовірним. Не визнаються умовні зобов'язання у фінансовій звітності за винятком випадків, коли ймовірність вибуття ресурсів, котрі втілюють у собі економічні вигоди не є віддаленою, а також суму цих зобов'язань можна достатньо достовірно оцінити.
Інформація про них розкривається в примітках до фінансової звітності крім випадків, коли можливість вибуття ресурсів, котрі втілюють у собі економічні вигоди є малоймовірною.
Доходи та витрати
Доходи та витрати визнаються за методом нарахування. Доходи визнаються, коли існує впевненість, що в результаті операції відбудеться збільшення економічних вигод підприємства, а сума доходу може бути достовірно визначена.
Дохід визнається в періоді, коли покупцю були відвантажені товари чи надані послуги. Дохід від надання послуг відображається в момент виникнення незалежно від дати надходження коштів і визначається, виходячи із ступеня завершеності операції з надання послуг на дату балансу.
Процентні доходи та витрати визнаються за методом нарахування на момент отримання доходів або здійснення витрат.
Визнання собівартості реалізованих послуг та інших витрат
Витрати, понесені у зв'язку з отриманням доходу, визнаються у тому ж періоді, що й відповідні доходи.
Облік витрат підприємства ведеться за допомогою рахунків класу 9 "Витрат діяльності".
Оренда
Визначення того, чи є угода орендою, або чи містить вона ознаки оренди, ґрунтується на аналізі змісту угоди. При цьому на дату початку угоди потрібно встановити, чи залежить її виконання від використання конкретного активу або активів, і чи переходить право користування активом у результаті цієї угоди.
Фінансова оренда - це оренда, за якою передаються в основному всі ризики та винагороди, пов'язані з правом власності на актив.
Оренда активів, за якою ризики та винагороди, пов'язані з правом власності на актив, фактично залишаються у орендодавця, класифікується як операційна оренда. Орендні платежі за угодою про операційну оренду визнаються як витрати на прямолінійній основі протягом строку оренди. Дохід від оренди за угодами про операційну оренду Підприємство визнає на прямолінійній основі протягом строку оренди. Витрати, включаючи амортизацію, понесені при отримані доходу від оренди, визнаються як поточні витрати.
Акціонерний капітал і дивіденди
Звичайні акції відображаються у складі власних коштів. Додаткові витрати, безпосередньо пов'язані з випуском звичайних акцій і опціонів на акції визнаються з урахуванням оподаткування як зменшення власних коштів.
У разі викупу акцій, визнаних в якості власних коштів, сплачена сума, включаючи витрати, безпосередньо пов'язані з даним викупом, відображається за вирахуванням оподаткування як зменшення власних коштів.
Викуплені акції класифікуються як власні акції, викуплені в акціонерів, і відображаються як зменшення загальної величини власних засобів. Сума, виручена в результаті подальшого продажу або повторного розміщення власних викуплених акцій, визнається як збільшення власних коштів, а прибуток або збиток, що виникають в результаті даної операції, включаються до складу / виключаються зі складу нерозподіленого прибутку
Можливість підприємства оголошувати і виплачувати дивіденди підпадає під регулювання чинного законодавства України.
Дивіденди відображаються у фінансовій звітності як розподіл нерозподіленого прибутку в міру їх оголошення.
Застосування методу дисконтування
При дисконтуванні грошових потоків в якості ефективної ставки відсотка використовуються ринкові ставки відсотка подібного фінансового інструменту, що має в основному такі самі умови та характеристики (строк погашення, що залишився; структура потоків грошових коштів; валюта; процентна ставка).
Дисконтування довгострокової заборгованості не проводиться у тому разі, коли різниця між номінальною сумою і дисконтованою вартістю не суттєва.
Податок на прибуток
Витрати з податку на прибуток являє собою суму витрат з поточного та відстроченого податків. Поточний податок визначати як суму податків на прибуток, що підлягають сплаті (відшкодуванню) щодо оподаткованого прибутку (збитку) за звітній період. Поточні витрати Підприємства за податками розраховувати з використанням податкових ставок, чинних (або в основному чинних) на дату балансу.
Відстрочений податок розраховувати за балансовим методом обліку зобов’язань, та являє собою податкові активи або зобов’язання, що виникають в результаті тимчасових різниць між балансовою вартістю активу чи зобов’язання в балансі та їх податковою базою.
Відстрочені податкові зобов’язання визнаються, як правило, щодо всіх тимчасових різниць, що підлягають оподаткуванню. Відстрочені податкові активи визнаються з урахуванням ймовірності наявності в майбутньому оподатковуваного прибутку, за рахунок якого можуть бути використані тимчасові різниці, що підлягають вирахуванню. Балансову вартість відстрочених податкових активів переглядати на кожну дату й зменшувати в тій мірі, у якій більше не існує ймовірності того, що буде отриманий оподаткований прибуток, достатній, щоб дозволити використати вигоду від відстроченого податкового активу повністю або частково.
Відстрочений податок розраховувати за податковими ставками, які, як очікується, будуть застосовуватися в періоді реалізації відповідних активів або зобов’язань. Визнавати поточні та відстрочені податки як витрати або дохід і включати в прибуток або збиток за звітній період, окрім випадків, коли податки виникають від операцій або подій, які визнаються прямо у власному капіталі або від об’єднання бізнесу.
Поточні та відстрочені податки визнаються у капіталі, якщо податок відноситься до статей, які відображено безпосередньо у власному капіталі в тому самому чи в іншому періоді.
Події після звітного періоду
Події після закінчення звітного періоду, що надають додаткову інформацію про фінансовий стан підприємства на кінець звітного періоду (коригуючі події), відображаються у фінансовій звітності.
Події після закінчення звітного періоду, які не є коригуючими подіями, відображаються у Примітках до фінансової звітності, якщо вони є суттєвими.
Облік впливу гіперінфляції
Товариство не застосувує МСБО 29 “Фінансова звітність в умовах гіперінфляції ” на 31 грудня 2013 року.
5. Нові та переглянуті стандарти та тлумачення
Рада з Міжнародних стандартів бухгалтерського обліку (РМСБО) випустила велику кількість поправок до стандартів, перелік яких наведено у таблиці:
Назва Статус Дата першого випуску редакції стандарту Дата набрання чинності Примітка
Набирають чинності для річних (і проміжних) звітних періодів, що закінчуються 31 грудня 2013 або після цієї дати
МСФЗ (IFRS) 9 "Фінансові інструменти" (в редакції 2009 р.) Допускається дострокове застосування листопад 2009 1 січня 2015 Не застосовано
МСФЗ (IFRS) 9 "Фінансові інструменти" (в редакції 2010 р.) Допускається дострокове застосування жовтень 2010. 1 січня 2015 Не застосовано
МСФЗ (IFRS) 10 "Консолідована фінансова звітність" Допускається дострокове застосування травень 2011 1 січня 2013 Не застосовано
МСФЗ (IFRS) 11 "Угоди про спільну діяльність" Допускається дострокове застосування травень 2011 1 січня 2013 Не застосовано
МСФЗ (IFRS) 12 "Розкриття інформації про частки участі в інших компаніях" Допускається дострокове застосування травень 2011 1 січня 2013 Не застосовано
МСФЗ (IFRS) 13 "Оцінка справедливої вартості" Допускається дострокове застосування червень 2011 1 січня 2013 Застосовано
МСФЗ (IAS) 27 (в новій редакції) "Окрема фінансова звітність" Допускається дострокове застосування травень 2011 1 січня 2013 Не застосовано
МСФЗ (IAS) 28 (в новій редакції) "Інвестиції в асоційовані компанії та спільні підприємства" Допускається дострокове застосування травень 2011 1 січня 2013 Не застосовано
МСФЗ (IAS) 19 (в новій редакції) "Виплати працівникам" Допускається дострокове застосування червень 2011 1 січня 2013 Застосовано
Поправка до МСФЗ (IAS) 32 "Взаємозалік фінансових активів та фінансових зобов'язань" Допускається дострокове застосування грудень 2011 1 січня 2014 Не застосовано
Поправки до МСФЗ (IFRS) 7 "Розкриття інформації-Взаємозалік фінансових активів та фінансових зобов'язань" Допускається дострокове застосування грудень 2011 1 січня 2013 Не застосовано
Поправки до МСФЗ (IFRS) 7 і МСФЗ (IFRS) 9 "Дати обов'язкового застосування та перехідні вимоги до розкриття інформації" Допускається дострокове застосування грудень 2011 1 січня 2015 Не застосовано
Інтерпретація IFRIC 20 "Облік витрат на розкривні роботи на етапі видобутку на відкритому руднику" Допускається дострокове застосування жовтень 2011 1 січня 2013 Не застосовано
Поправки до МСФЗ (IFRS) 1 "Позики, надані державою" Допускається дострокове застосування березень 2012 1 січня 2013 Не застосовано
Керівництво Товариства розглядає застосування вищевказаних стандартів у фінансовій звітності за відповідні періоди. Вплив застосування даних стандартів на фінансову звітність за майбутні періоди в даний час оцінюються керівництвом.
6. Розкриття показників фінансової звітності
6.1. Дохід від реалізації в 2013
Дохід від реалізації товарів - 32
Дохід від реалізації робіт, послуг - 54
Дохід від надання нерухомості в операційну оренду - 888
Всього доходи від реалізації - 974
6.2 Собівартість реалізації в 2013
Собівартість реалізованих робіт, послуг - 175
Всього- 175
6.3. Адміністративні витрати в 2013
Витрати на персонал - 427
Матеріальні витрати - 58
Послуги банку - 7
Послуги зв'язку - 12
Податки та обов'язкові платежі - 446
Амортизація основних засобів - 346
Теплова енергія - 18
Електроенергія - 28
Інші - 57
Всього адміністративних витрат - 1399
6.4. Інші операційні витрати в 2013 р.
Оренда складського приміщення - 65
Інші - 26
Всього інші операційні витрати - (91)
6.5. Фінансові доходи в 2013 р.
Зміна справедливої вартості дебіторської заборгованості по виданій фінансовій допомозі - 22
6.6. Інші доходи та витрати
Інші доходи - 2013
Реалізація необоротних активів - 8
Дохід від оприбуткування металобрухту від ліквідації необоротного активу - 29
Всього - 37
Інші витрати в 2013
Списання необоротних активів - 5
6.7. Податок на прибуток
У фінансовій звітності оподаткування поточного податку на прибуток показано відповідно до вимог законодавства із використанням податкових ставок та законодавчих норм, що є чинними або фактично набули чинності станом на звітну дату.
Порівняно з минулим роком змінилась ставка податку. Ставка податку на прибуток у 2013 році встановлена на рівні 19%, у 2014 році встановлена на рівні 18 %.
Відповідно до розрахунку станом на 31.12.2013 нараховано відстрочений податковий актив у розмірі 3 тис. грн.
Різниці між витратами (доходами) з податку на прибуток та добутком облікового прибутку (збитку) на застосовану ставку податку на прибуток пояснюються наявністю доходів та витрат, що не включаються до складу податкових доходів та податкових витрат з метою розрахунку податкового прибутку, але визнаються в бухгалтерському обліку, а також наявністю доходів та витрат, що включаються до складу податкових доходів та податкових витрат з метою визначення податкового прибутку, але не визнаються в бухгалтерському обліку.
6.8. Нематеріальні активи
За історичною вартістю. Нематеріальні активи відсутні.
6.9. Основні засоби
За історичною вартістю Будівлі Машини та обладнання Транспорт Меблі та приладдя Інші основні засоби Всього
Справедлива вартість на дату переходу на МСФЗ на 31 грудня 2012 року 1119 53 462 - 2 1636
Надходження - 1 - 3 - 4
Нарахування за рік амортизації (103) (5) (171) - (1) (280)
Інші зміни 96 - - - - 96
31 грудня 2013 року-
Чиста балансова вартість 1112 49 291 3 1 1456
На звітну дату основні засоби не були надані у будь-яку заставу, та не обмежені у розпорядженні та використанні Товариством.
6.10. Інвестиційна нерухомість в 2013
На початок періоду 1976
Знос - 170
На кінець періоду - 1806
До доходів від реалізації (примітка 6.1) включені доходи від оренди за 2013 рік у сумі 888 тис. грн. як основного джерела отримання доходу.
6.11. Запаси
2013 р. 2012 р.
Сировина та матеріали
(за історичною собівартістю) 3082 2778
Товари 1825 1670
Всього запаси 4907 4448
6.12. Довгострокові фінансові інвестиції
Станом на 31 грудня довгострокові фінансові інвестиції включають частки в статутному капіталі дочірніх підприємств.
2013 р. 2012 р.
Інвестиції пов'язаним сторонам (ДП) 545 545
Товариство утримує довгострокові фінансові інвестиції з невизначеним терміном .
6.13. Довгострокова дебіторська заборгованість
2013 р. 2012 р.
Довгострокова дебіторська
заборгованість за виданою
поворотньою фінансовою
допомогою 721 1095
Дисконтування довгострокової виданої безвідсоткової допомоги не проводилось, так як неможливо точно визначити строк, на який дана допомога видана. У разі необхідності договір щороку пролонгується до моменту погашення суми боргу, а платежі надходять в погашення заборгованості нерівними частинами. Фінансова допомога надається по мірі необхідності за рішенням сторін. Отже, визначити амортизовану вартість даного фінансового активу неможливо.
6.14. Торгівельна та інша дебіторська заборгованість
2013 р. 2012 р.
Торгівельна дебіторська заборгованість 25 22
Аванси видані 61 25
Розрахунки з бюджетом 5 2
Резерв під зменшення корисності
дебіторської заборгованості - -
Інша дебіторська заборгованість 144 117
Чиста вартість дебіторської заборгованості 235 166
Дебіторська заборгованість Підприємства не має забезпечення. Сума дебіторської заборгованості є поточною, реальною до погашення.
До складу фінансових доходів звітного року (прим. 6.5) було включено суму зміни справедливої вартості дебіторської заборгованості по виданій фінансовій допомозі у розмірі 22 тис.грн., що є результатом дисконтування даної заборгованості.
6.15. Грошові кошти
2013 р. 2012 р.
Каса та рахунки в банках 2 1
Каса та рахунки в банках,
долл.США - -
всього грошові кошти 2 1
6.16. Власний капітал
2013 р. 2012 р.
Статутний капітал 5468 5468
Нерозподілений прибуток
(непокритий збиток) 2885 3528
Всього власний капітал 8353 8996
Станом на 31 грудня 2013 та на 31 грудня 2012 року зареєстрований та сплачений статутний капітал Товариства складався з 21 871 720 простих іменних акцій номінальною вартістю 0,25 гривень кожна на загальну суму — 5 467 930 гривень.
6.17. Поточні забезпечення
Забезпечення виплат персоналу включають зобов’язання з оплати відпусток працівникам, які Товариство буде сплачувати у майбутньому при наданні відпусток, або у вигляді компенсації у разі звільнення працівників, по яким залишились невикористані відпустки.
2013 р. 2012 р.
Резерв відпусток 8 8
6.18. Торгівельна та інша кредиторська заборгованість
2013 р. 2012 р.
Торгівельна кредиторська
заборгованість 1116 717
Розрахунки з бюджетом 127 87
Заробітна плата та
соціальні внески 34 48
За одержаними авансами 2 16
Інші поточні зобов'язання 35 4
Всього кредиторська
заборгованість 1314 1372
6.19. Умовні зобов’язання
Судові позови
Проти Товариства поданих судових позовів немає, тому Керівництво вважає, що Товариство не понесе істотних збитків, відповідно, резерви у фінансовій звітності не створювалися.
Оподаткування
Внаслідок наявності в українському комерційному законодавстві, й податковому зокрема, положень, які дозволяють більш ніж один варіант тлумачення, а також через практику, що склалася в загалом нестабільному економічному середовищі, за якої податкові органи довільно тлумачать аспекти економічної діяльності, у разі, якщо податкові органи піддадуть сумніву певне тлумачення, засноване на оцінці керівництва економічної діяльності Підприємства, ймовірно, що Підприємство змушене буде сплатити додаткові податки, штрафи та пені. Така невизначеність може вплинути на вартість фінансових інструментів, втрати та резерви під знецінення, а також на ринковий рівень цін на угоди. На думку керівництва, Підприємство сплатило усі податки, тому фінансова звітність не містить резервів під податкові збитки. Податкові звіти можуть переглядатися відповідними податковими органами протягом трьох років.
Економічне середовище
Підприємство здійснює свою основну діяльність на території України. Закони та нормативні акти, які впливають на операційне середовище в Україні, можуть швидко змінюватися. Подальший економічний розвиток залежить від спектру ефективних заходів, які вживаються українським Урядом, а також інших подій, які перебувають поза зоною впливу Підприємства. Майбутнє спрямування економічної політики з боку українського Уряду може мати вплив на реалізацію активів Підприємства, а також на здатність Підприємства сплачувати заборгованості згідно строків погашення.
Керівництво Підприємства провело найкращу оцінку щодо можливості повернення та класифікації визнаних активів, а також повноти визнаних зобов’язань. Однак Підприємство ще досі знаходиться під впливом нестабільності, вказаної вище.
Ступінь повернення дебіторської заборгованості та інших фінансових активів – Внаслідок ситуації, яка склалась в економіці України, а також як результат економічної нестабільності, що склалась на дату балансу, існує ймовірність того, що активи не зможуть бути реалізовані за їхньою балансовою вартістю в ході звичайної діяльності Підприємства. Ступінь повернення цих активів в значній мірі залежить від ефективності заходів, які знаходяться поза зоною контролю Підприємства, спрямованих різними країнами на досягнення економічної стабільності та пожвавлення економіки. Ступінь повернення дебіторської заборгованості Підприємству визначається на підставі обставин та інформації, які наявні на дату балансу. На думку Керівництва, додатковий резерв під фінансові активи на сьогоднішній день не потрібен, виходячи з наявних обставин та інформації.
6.20. Справедлива вартість фінансових інструментів
Фінансові активи Балансова вартість Справедлива вартість
2013 2012 2013 2012
Довгострокові фінансові інвестиції 545 545 545 545
Торгівельна та інша дебіторська заборгованість 235 166 235 166
Грошові кошти та їх еквіваленти 2 1 2 1
Торгівельна та інша кредиторська заборгованість 1314 872 1314 872
7. Розкриття інформації про пов’язанні сторони
У відповідності до МСБО 24 «Розкриття інформації про пов’язані сторони», сторони вважаються пов’язаними, якщо одна сторона має можливість контролювати іншу сторону або чинити значний вплив на діяльність іншої сторони в процесі прийняття фінансових або операційних рішень. При розгляді кожної можливої пов’язаної сторони особлива увага приділяється змісту відношень, а не тільки їх юридичній формі.
До пов’язаних сторін або операцій з пов’язаними сторонами Підприємства відносяться:
• підприємства, які прямо або опосередковано, перебувають під контролем, або ж перебувають під спільним контролем разом з Підприємством;
• члени провідного управлінського персоналу Підприємства.
Тис.грн
Операції з пов’язаними
сторонами 2013 2012
1) Надано безвідсоткову фінансову допомогу,
що не погашена на кінець періоду
(Алекса Т.В. - гол.бухгалтер) - 150 (2012)
2) Отримано поворотню фінансову допомогу від
директора- Гречного В.О.- 33 (2013)
3) Отримано безповоротню фінансову допомогу від
ДП “Циклон” - 5 (2013)
4) Дохід від надання основних засобів в операційну оренду:
 2013 2012
ДП “Вентиляціонник” 10 -
 ДП “Пластик” 4 29
 ДП “Комфорт-2” 115 154
 ДП “Циклон” 86 75
Ключовий управлінський персонал
Ключовий управлінський персонал підприємства включає директора, головного бухгалтера та членів Наглядової ради підприємства.
У 2013 році витрати підприємства на винагороду ключовому управлінському персоналу (директору та гол. бухгалтеру) склали короткострокові виплати у сумі 98 тис. грн. Члени Наглядової ради винагороду не отримують. Станом на 31 грудня 2013 р. підприємство не має простроченої заборгованості за виплатами ключовому управлінському персоналу.
8. Цілі та політика управління фінансовими ризиками
Основні фінансові інструменти підприємства включають довгострокові фінансові інвестиції, кредиторську заборгованість, операційну оренду, грошові кошти. Основною метою даних фінансових інструментів є залучення коштів для фінансування операцій Підприємства.
Основні ризики включають кредитний ризик, ризик ліквідності та валютний ризик.
Політика управління ризиками включає наступне:
Кредитний ризик. Підприємство укладає угоди виключно з відомими та фінансово стабільними сторонами. Операції з новими клієнтами здійснюються на основі попередньої оплати. Дебіторська заборгованість підлягає постійному моніторингу. Відносно кредитного ризику, пов’язаного з іншими фінансовими інструментами, ризик пов’язаний з можливістю дефолту контрагента, при цьому максимальний ризик, дорівнює балансовій вартості інструменту.
Ризик ліквідності. Підприємство здійснює контроль ліквідності, шляхом планування поточної ліквідності. Підприємство аналізує терміни платежів, які пов’язані з дебіторською заборгованістю та іншими фінансовими активами, а також прогнозні потоки грошових коштів від операційної діяльності.
Валютний ризик.
Валютний ризик визначається як ризик того, що вартість фінансового інструменту коливатиметься внаслідок зміни курсів обміну валют.
Управління капіталом.
Відносно управління капіталом основною метою Підприємства є забезпечення нормального рівня достатності капіталу.
9. Події після Балансу
Події після дати Балансу відсутні.
Генеральний директор ПАТ “ЗСТМ” В.О. Гречний, Головний бухгалтер Т.В.Алекса

д/н

д/н