Приватне акціонерне товариство "Запоріжсантехмонтаж"

Код за ЄДРПОУ: 01415559
Телефон: 224-65-10, 224-70-51
e-mail: Santex141@mail.ru
Юридична адреса: 69008,м.Запоріжжя, Південне шосе, 78
 

Річний звіт за 2012 рік

12. Опис бізнесу

Важливі події розвитку (в тому числі злиття, поділ, приєднання, перетворення, виділ) В 1961 роцi був заснований трест "Запорiжсантехмонтаж" Мiнiстерства монтажних спецiальних будiвельних робiт України. У вереснi 1993 року державний трест був реорганiзований в арендне пiдприємство "Запорiжсантехмонтаж", яке в свою чергу в вереснi 1995 року перетворено в ВАТ "Запорiжсантехмонтаж". 26.04.2011 р. на загальних зборах акцiонерiв прийняте рiшення про перейменування ВIДКРИТОГО АКЦIОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА ЗАПОРIЖСАНТЕХМОНТАЖ на ПУБЛIЧНЕ АКЦIОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО ЗАПОРIЖСАНТЕХМОНТАЖ. Злиття, подiлу, приєднання, перетворення, видiлу за звiтний перiод не було.
Організаційна структура емітента, дочірні підприємства, філії, представництва та інші відокремлені структурні підрозділи із зазначенням найменування та місцезнаходження, ролі та перспектив розвитку, зміни в організаційній структурі у відповідності з попереднім звітним періодом В структурi ПАТ "Запорiжсантехмонтаж" є структурний пiдроздiл: - госпрозрахункова Бердянська дiльниця №2ПАТ «ЗСТМ»,71100,
м.Бердянськ, вул.Черняховського,6
Дочірні підприємства:
ДП «Комфорт-2»ВАТ «ЗСТМ»,25009,м.Кіровоград,вул.Валентини Терешкової,164, ДП «Циклон»ВАТ «ЗСТМ»,35320, м.Олександрія,пр.Будівельників, буд.12, ДП «Пластик» ВАТ «ЗСТМ», м.Запоріжжя,провулок Тамбовський 10-Б, ДП «ЗУМ»ВАТ «ЗСТМ»,69000,м.Запоріжжя,вул.Промислова, буд.1
ДП «Вентиляціонник» ВАТ «ЗСТМ»72301, м.Мелітополь,вул.8 Березня,6, ДП «Чайка»ВАТ «ЗСТМ», 69000, м.Запоріжжя, вул.Промислова,1.
ролі та перспектив розвитку - надання в оренду основних засобів товариства;зміни в організаційній структурі у відповідності з попереднім звітним періодом не було.
Філій, представництв та інших відокремлених структурних підрозділів не має.
Будь-які пропозиції щодо реорганізації з боку третіх осіб, що мали місце протягом звітного періоду, умови та результати цих пропозицій Пропозицiй вiд третiх осiб щодо реорганiзацiї Товариства за звiтний перiод не було.
Опис обраної облікової політики (метод нарахування амортизації, метод оцінки вартості запасів, метод обліку та оцінки вартості фінансових інвестицій тощо) Бухгалтерський облік ведеться автоматизовано, відповідно до Закону України "Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні" № 996- ХІУ від 16.07.1999р., з використанням Плану рахунків бухгалтерського обліку і з використанням концептуальної основи, передбаченої Національними Положеннями (Стандартами) бухгалтерського обліку. Використовуються програми бухгалтерського та фінансового обліку 1С.
На підприємстві розроблена і затверджена наказом генерального директора облікова політика підприємства. Дані бухгалтерського обліку співставні в бухгалтерських регістрах, головній книзі і балансі та підтверджуються первинними документами.
Метод нарахування амортизації:Прямолінійний. Метод оцінки вартості запасів: Середньозважений.Довгострокових та поточних фiнансових iнвестицiй товариство не має.
Текст аудиторського висновку ТОВ “АУДИТОРСЬКА ФІРМА “САТУРН”
69035, м. Запоріжжя, вул. Миру, 20/1, 213-08-81.
Р/р 26002202325001 в ПАТ КБ "Приватбанк", м.Запоріжжя
МФО 313399, код ЄДРПОУ 22163398.
=====================================================


АУДИТОРСЬКИЙ ВИСНОВОК
(ЗВІТ НЕЗАЛЕЖНОГО АУДИТОРА)
щодо фінансової звітності

Публічного акціонерного товариства
«Запоріжсантехмонтаж»







Директору ПАТ “Запоріжсантехмонтаж”

Незалежним аудитором ТОВ “Аудиторська фірма “Сатурн” проведена аудиторська перевірка фінансової звітності Публічного акціонерного товариства «Запоріжсантехмонтаж», що включає баланс станом на 31 грудня 2012р. та звіт про фінансові результати за рік, що минув на зазначену дату.

Основні відомості про емітента

Повна назва
Публічне акціонерне товариство «Запоріжсантехмонтаж»
Код за ЄДРПОУ
01415559
Місцезнаходження
69008, м.Запоріжжя, Південне шосе, 78
Дата державної реєстрації
Зареєстровано Виконавчим комітетом Запорізької міської ради 13.09.1995р. за № 1674-р., нова редакція Статуту зареєстрована 07.06.2011р. за № 11031050013006888.


Висновок щодо фінансової звітності
Аудитором проведена перевірка достовірності, повноти та відповідності чинному законодавству річної фінансової звітності за 2012 рік, що складаються з:
балансу на 31.12.2012р. (форма № 1-м),
звіту про фінансові результати за 2012р. (форма № 2-м).

Відповідальність управлінського персоналу
Управлінський персонал підприємства несе відповідальність за підготовку та достовірне представлення цих фінансової звітності у відповідності до Міжнародних стандартів фінансової звітності. Відповідальність управлінського персоналу охоплює: розробку, впровадження та використання внутрішнього контролю стосовно підготовки та достовірного представлення фінансових звітів, які не містять суттєвих викривлень внаслідок шахрайства або помилки; вибір та застосування відповідної облікової політики, а також облікових оцінок, які відповідають обставинам.

Відповідальність аудитора
Відповідальністю аудитора є висловлення думки щодо цієї фінансової звітності на основі результатів проведеного аудиту.
Аудитор провів аудиторську перевірку у відповідності до Міжнародних стандартів аудиту, зокрема МСА 700 “Формулювання думки та надання звіту щодо фінансової звітності”, МСА 705 “Модифікація думки у звіті незалежного аудитора”, МСА 706 “Пояснювальні параграфи та параграфи з інших питань у звіті незалежного аудитора”. Ці стандарти вимагають від нас дотримання етичних вимог, а також планування й виконання аудиторської перевірки для отримання достатньої впевненості в тому, що фінансові звіти не містять суттєвих викривлень.
Аудит передбачає виконання аудиторських процедур задля отримання аудиторських доказів стосовно сум та розкриттів у фінансових звітах. Вибір процедур залежав від судження аудитора, включаючи оцінку ризиків суттєвих викривлень фінансових звітів внаслідок шахрайства або помилки. Виконуючи оцінку цих ризиків, аудитор розглянув заходи внутрішнього контролю, що стосуються складання та достовірного подання Товариством фінансового звіту, з метою розробки аудиторських процедур, які відповідають обставинам, а не з метою висловлення думки щодо ефективності внутрішнього контролю Товариства. Аудит включає також оцінку відповідності використаної облікової політики, прийнятність облікових оцінок, зроблених управлінським персоналом, та загального подання фінансового звіту.
До інформації, що перевірялась, було застосовано такі процедури аудиту: вибіркову перевірку, спостереження, запит і підтвердження, обчислення і аналітичні процедури за період з 01.01.2012р. по 31.12.2012р.
Перевірка проводилась відповідно з:
Законами України “Про акціонерні товариства”, “Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні”, “Про цінні папери і фондову біржу”, “Про аудиторську діяльність”, “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні”, Податковим кодексом України.
Вимогами до аудиторського висновку при розкритті інформації емітентами цінних паперів (крім емітентів облігацій місцевої позики), затвердженими рішенням ДКЦПФР № 1360 від 29.09.2011р.
Міжнародними стандартами фінансової звітності (МСФЗ) та міжнародними стандартами бухгалтерського обліку (МСБО).
Міжнародними стандартами контролю якості, аудиту, огляду, іншого надання впевненості та супутніх послуг.
іншими законодавчими й нормативними документами.

Вважаємо, що нами отримані достатні та прийнятні аудиторські докази для висловлення нашої негативної думки відносно фінансового звіту ПАТ “Запоріжсантехмонтаж”.

Підстава для висловлення негативної думки
Згiдно до ч. 2 ст. 12-1 Закону України «Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi», публiчнi акцiонернi товариства, банки, страховики, а також пiдприємства, що провадять господарську дiяльнiсть за видами, перелiк яких визначається Кабiнетом Мiнiстрiв України, складають фiнансову звiтнiсть та консолiдовану фiнансову звiтнiсть за мiжнародними стандартами. Теж саме закрiплено в рiшеннi ДКЦПФР «Про затвердження Порядку розкриття iнформацiї про дiяльнiсть публiчних акцiонерних товариств на основi мiжнародних стандартiв фiнансової звітності» №1780 вiд 30.11.2010р. та рiшеннi ДКЦПФР «Про затвердження Положення про розкриття iнформацiї емiтентами цiнних паперiв» №1591 вiд 19.12.2006р.
Наказом Міністерства фінансів України № 1591 від 09.12.2011р. «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України з бухгалтерського обліку» внесено зміни до Положень (стандартів) бухгалтерського обліку, а саме текст доповнено положенням про те, що П(С)БО не застосовують підприємства, які відповідно до законодавства складають фінансові звіти за міжнародними стандартами фінансової звітності. Згідно цього наказу, типова форма фінансової звітності № 5 «Примітки до річної фінансової звітності» не застосовується підприємствами, які складають фінансову звітність за МСФЗ, а в П(С)БО № 2,3,4,5 застосовуються тільки додатки до цих положень (стандартів).
Управлінський персонал ПАТ «Запоріжсантехмонтаж», в порушення вимог законодавства України, концептуальну основу фінансової звітності за 2012 рік визначив відповідно до Національних Положень (стандартів) бухгалтерського обліку України. Якби товариство провело трансформацію фінансової звітності у фінансову звітність за міжнародними стандартами, це суттєво вплинуло б на велику кількість елементів фінансової звітності, яка додається. Вплив не переходу товариства на фінансову звітність за МСФЗ не був визначений.


Висновок:
На нашу думку, у зв’язку із значущістю питання, про яке йдеться у параграфі «Підстава для висловлення негативної думки”, фінансова звітність не надає достовірну та справедливу інформацію про фінансовий стан Публічного акціонерного товариства «Запоріжсантехмонтаж» станом на 31 грудня 2012 року, а також його фінансові результати та рух грошових коштів за рік, що минув на зазначену дату, відповідно до Міжнародних стандартів фінансової звітності.

Висновок щодо інших вимог законодавчих та нормативних актів
Цей розділ аудиторського висновку підготовлено відповідно до Вимог до аудиторського висновку при розкритті інформації емітентами цінних паперів (крім емітентів облігацій місцевої позики), затверджених рішенням ДКЦПФР 29.09.2011р. № 1360.

Відповідність вартості чистих активів вимогам законодавства
Станом на 31.12.12г. розрахункова вартість чистих активів ПАТ «Запоріжсантехмонтаж» становить 9654,4 тис.грн. і розрахована згідно Методичних рекомендацій щодо визначення вартості чистих активів акціонерних товариств, затверджених рішенням ДКЦПФР від 17.11.04р. за № 485. Розрахунок проводиться для порівняння вартості чистих активів із розміром статутного капіталу. Розмір статутного капіталу ПАТ «Запоріжсантехмонтаж» 5467,9 тис.грн. Таким чином, вартість чистих активів товариства перевищує розмір статутного капіталу, що відповідає вимогам ст.155 Цивільного кодексу України.

Наявність суттєвих невідповідностей між фінансовою звітністю, що підлягала аудиту, та іншою інформацією, що розкривається емітентом
Під час виконання завдання, аудитор, у відповідності з МСА 720 «Відповідальність аудитора щодо іншої інформації в документах, що містять перевірену аудитором фінансову звітність», здійснив аудиторські процедури щодо виявлення наявності суттєвих невідповідностей між фінансовою звітністю, що підлягала аудиту, та іншою інформацією, що розкривається Товариством та подається Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку разом з фінансовою звітністю. Аудитор не отримав достатні та прийнятні аудиторські докази щодо суттєвих невідповідностей між фінансовою звітністю та іншою інформацією, що розкривається емітентом цінних паперів та подається до Комісії разом з фінансовою звітністю.

Виконання значних правочинів
Аудитор виконав процедури на відповідність законодавству у частині вимог Закону України «Про акціонерні товариства» до вчинення значних правочинів.
Товариство у 2012 році мало виконання значних правочинів відповідно до Закону України «Про акціонерні товариства» та Статуту товариства (10 і більше відсотків вартості активів товариства за даними останньої річної фінансової звітності);
Вартість активів станом на 31.12.2011 року складає 7667,0 тис. грн. Сума мінімального правочину, яка підлягає аудиторським процедурам, становить 7667,0 тис. грн.
У 2012 році Товариством вчинено значні правочини:
- реалізоване нерухоме майно згідно договору купівлі-продажу нерухомого майна б/н від 10.08.2012р. на суму 2962,8 тис.грн. Рішення про попереднє схвалення вказаного правочину прийнято загальними зборами акціонерів (протокол №1 від 10.04.2012р.).
- придбано нафтопродукти по договору поставки № 10/08-01 від 10.08.2012р. на суму 3000,0 тис.грн. Сума вищевказаного правочину становить від 25 до 50 відсотків вартості активів товариства за даними останньої річної фінансової звітності. Рішення про попереднє схвалення значних правочинів на придбання матеріальних цінностей загальними зборами акціонерів не приймалось.

Відповідність стану корпоративного управління, у тому числі стану внутрішнього аудиту вимогам законодавства
Формування складу органів корпоративного управління ПАТ «Запоріжсантехмонтаж» здійснювалося відповідно до статті 9 Статуту Товариства.
Протягом звітного періоду в акціонерному товаристві функціонували наступні органи корпоративного управління: загальні збори акціонерів, наглядова рада, виконавчий орган товариства – директор, ревізійна комісія.
Щорічні чергові загальні збори акціонерів проведено 10.04.2012р., тобто в термін, визначений Законом України «Про акціонерні товариства» – до 30 квітня.
Кількісний склад сформованих органів корпоративного управління відповідає вимогам Статуту. Наглядова рада обрана у кількості 3 членів. Наглядова рада виконувала свої повноваження відповідно до п. 41 ст.9 Статуту товариства. У звітному році проведено 4 засідання Наглядової ради.
На протязі звітного року у товаристві діяв одноосібний виконавчий орган – директор, який здійснював управління поточною діяльністю товариства, організовував виконання рішень загальних зборів і наглядової ради.
Запровадження посади корпоративного секретаря та служби внутрішнього аудиту не передбачено Статутом та іншими документами ПАТ «ЗСТМ». Контроль за фінансово-господарською діяльністю товариства протягом звітного року здійснювався ревізійною комісією. Ревізійна комісія обрана загальними зборами у кількості 3 членів. Фактична реалізація функцій ревізійної комісії протягом звітного року пов'язана з перевіркою фінансово-господарської діяльності акціонерного товариства за 2011рік.
За результатами виконаних процедур перевірки стану корпоративного управління, у тому числі внутрішнього аудиту, відповідно до Закону України «Про акціонерні товариства» можна зробити висновок, що:
- прийнята та функціонуюча система корпоративного управління у товаристві відповідає вимогам Закону України «Про акціонерні товариства» та Статуту;
- наведена у річному звіті «Інформація про стан корпоративного управління» повно та достовірно розкриває фактичний стан про склад органів корпоративного управління та результати їх функціонування.

Ідентифікація та оцінки аудитором ризиків суттєвого викривлення фінансової звітності внаслідок шахрайства
Під час виконання процедур оцінки ризиків і пов’язаної з ними діяльності для отримання розуміння суб’єкта господарювання та його середовища, включаючи його внутрішній контроль, як цього вимагає МСА 315 «Ідентифікація та оцінка ризиків суттєвих викривлень через розуміння суб’єкта господарювання і його середовища», аудитор виконав необхідні процедури для отримання інформації, яка використовуватиметься під час ідентифікації ризиків суттєвого викривлення внаслідок шахрайства у відповідності до МСА 240 «Відповідальність аудитора, що стосується шахрайства при аудиті фінансової звітності». Аудитором отримано розуміння зовнішніх чинників діяльності суб’єкта господарювання, структуру його власності та корпоративного управління, структуру та спосіб фінансування, облікову політику, цілі та стратегії і пов’язані з ними бізнес-ризики, оцінки та огляди фінансових результатів.
Під час аудиту ми не знайшли фактів, тверджень про шахрайство, які б могли привернути нашу увагу.
На нашу думку, заходи контролю, які застосував та яких дотримувався управлінський персонал компанії для запобігання й виявлення шахрайства, є відповідними та ефективними.


Основні відомості про аудитора

Найменування, код ЄДРПОУ
Товариство з обмеженою відповідальністю «Аудиторська фірма «Сатурн», 22163398
Номер, серія, дата видачі та термін дії свідоцтва про внесення до державного реєстру аудиторських фірм та аудиторів
Свідоцтво про внесення до Реєстру аудиторських фірм та аудиторів, які одноособово надають аудиторські послуги за № 0745 від 26.01.2001р.
Термін дії до 30.11.2015 р.
Телефон, поштова адреса
69035, м.Запоріжжя, вул.Миру, 20, кв.1,
тел.(061) 213-08-81.


Аудиторська перевірка проводилась згідно з договором № 13/05 від 25.02.2013р. за період з 01.01.2012р. по 31.12.2012р.
Дата початку аудиту – 01.03.2013р.
Дата закінчення проведення аудиту – 19.04.2013р.






Директор
ТОВ «Аудиторська фірма «Сатурн» Камінський В.О.
сертифікат аудитора
А № 000238 від 17.02.1994р.
Термін дії продовжено до
17.02.2018р.

19 квітня 2013 року
Інформація про основні види продукції або послуг, що їх виробляє чи надає емітент, перспективність виробництва окремих товарів, виконання робіт та надання послуг; залежність від сезонних змін; про основні ринки збуту та основних клієнтів; основні ризики в діяльності емітента, заходи емітента щодо зменшення ризиків, захисту своєї діяльності та розширення виробництва та ринків збуту; про канали збуту й методи продажу, які використовує емітент; про джерела сировини, їх доступність та динаміку цін; інформацію про особливості стану розвитку галузі виробництва, в якій здійснює діяльність емітент, рівень впровадження нових технологій, нових товарів, його положення на ринку; інформацію про конкуренцію в галузі, про особливості продукції (послуг) емітента; перспективні плани розвитку емітента; кількість постачальників за основними видами сировини та матеріалів, що займають більше 10 відсотків в загальному об'ємі постачання Основними видами дiяльностi Товариства є: - виконання комплексних робiт по монтажу та налагодженню внутрiшнiх та зовнiшнiх санiтарно-технiчних систем вентиляцiї та кондицiювання, iнших систем виробничого призначення на об`єктах промислового капiтального будiвництва; - виготовлення санiтарно-технiчних виробiв, металоконструкцiй та iншої продукцiї промислово-технiчного призначення; - монтажнi роботи по зовнiшних системах тепла, водозабезпечення та газозабезпечення; - антiкорозiйнi та теплоiзоляцiйнi роботи. В подальшому плануюється збiльшити обсяги будiвельних робiт щодо реконструкцiї автозаправочних станцiй, пунктiв технiчного обслуговування, складiв паливно-мастильних матерiалiв, як найбiлш перспективне. Такi роботи не залежать вiд сезоних змiн.
Основні ринки збуту: ринком збуту виготовленої продукції є м.Запоріжжя, Запорізька область та інші області Україна. 
Основні клієнти: комунальні підприємства, будівельні підприємства.
Основні ризики діяльності емітента: збільшення цін на cировину. Крім того, стабільне функціонування Товариства значною мірою визначається платоспроможністю клієнтів та станом економіки країни в цілому.
Заходи щодо зменшення ризиків та захисту своєї діяльності: постійне удосконалення виробництва, покращення якості продукції; повсякденна праця професійного колективу.Для мiнiмiзацiї ризикiв пов`язаних з вiдсутнiстю попиту на послуги пiдприємства, всi вiльнi площi та обладнання, що тимчасово не використовується, здаються в оренду стороннiм пiдприємствам та приватним пiдприємцям.
Заходи розширення виробництва та ринків збуту: модернізація основних засобів та виробничого процесу; постійний пошук нових клієнтів; здійснення переговорів.Канали збуту та методи продажу: Ринком збуту виготовленої продукцiї є Україна. Товариство працює безпосередньо з замовниками. Джерела сировини: Сировина -металоконструкцiй та iншої продукцiя промислово-технiчного призначення. Товариство придбає сировину в українських підприємств, що її реалізовують.Джерела сировини достатньо доступні, що дозволяє безперебійно виконувати замовлення покупців.Особливiстю розвитку виробництва продукцiї Товариства є розвиток галузi будiвництва. Нові товари та технології майже не впроваджуються в зв`язку із спадом в економіці.Підприємство давно працює, є достатньо відомим, становище емітента на ринку стабільне. Рівень конкуренції в галузі середній.Особливості послуг емітента: Продукція не підлягає зберіганню, використання в гарячому стані та при плюсовій температурі.Перспективні плани розвитку емітента: Збільшення об’єму надання послуг та продажу та освоєння нових ринків збуту. Кількість постачальників за основними видами сировини та матеріалів, що займають більше 10 відсотків в загальному об'ємі постачання - 4. Постачальниками сировини є: по трубах - ТОВ "Будтехсоюз" та дрiбнi постачальники; по запчастинах - Укрзапчастина та Агроавтоматика; по газу - Азовгаз.
Інформація про основні придбання або відчуження активів за останні п'ять років. Якщо підприємство планує будь-які значні інвестиції або придбання, пов'язані з її господарською діяльністю, їх необхідно описати, включаючи суттєві умови придбання або інвестиції, її вартість і спосіб фінансування Придбано основних активів за останні 5 років на 3,125,299.06грн.,
Продано основних активів за останні 5 років на 2258307.56грн.,
Ліквідовано основних активів за останні 5 років на 200094.14грн.
підприємство не планує будь-які значні інвестиції або придбання, пов'язані з її господарською діяльністю
Інформація про основні засоби емітента, включаючи об'єкти оренди та будь-які значні правочини емітента щодо них; виробничі потужності та ступінь використання обладнання; спосіб утримання активів, місцезнаходження основних засобів. Крім того, необхідно описати екологічні питання, що можуть позначитися на використанні активів підприємства, інформацію щодо планів капітального будівництва, розширення або удосконалення основних засобів, характер та причини таких планів, суми видатків, в тому числі вже зроблених, опис методу фінансування, прогнозні дати початку та закінчення діяльності та очікуване зростання виробничих потужностей після її завершення Підприємство використовує власні основні засоби. Товариство надає в оренду основні засоби: ДП «Комфорт-2» ПАТ «ЗСТМ», ДП «Пластик» ПАТ «ЗСТМ», ДП «ЗУМ» ПАТ «ЗСТМ», БД-2 ПАТ «ЗСТМ». Значні правочини емітента щодо них відсутні. Основнi активи використовувалися на 100%. Обмежень на використання основних засобiв не було. Суттєвих змiн вартостi основних засобiв немає. Усi основнi засоби утримуються за рахунок власних коштiв пiдприємства та орендарiв. Екологічні питання, що можуть позначитися на використанні активів підприємства: Товариство здійснює контроль за викидами шкідливих речовин.
Планів капітального будівництва, розширення або удосконалення основних засобів, Товариство немає.
Інформація щодо проблем, які впливають на діяльність емітента; ступінь залежності від законодавчих або економічних обмежень Проблеми розвитку пiдприємства пов`язанi з вiдсутнiстю кадрiв високої квалiфiкацiї будiвельних робочих спецiальностей в зв`язку з низькою оплатою працi на пiдприємствi. Як наслiдок вiдсутнiсть достатньої кiлькостi замовлень i обсягiв робiт. Крiм того, у зв`язку з тим, що законодавчими актами України збiльшено орендну плату за земельнi дiлянки комунальної власностi в 3 рази, погiршився фiнансовий стан пiдприємства.ступінь залежності від законодавчих або економічних обмежень - середня.
Інформація про факти виплати штрафних санкцій (штраф, пеня, неустойка) і компенсацій за порушення законодавства Фактiв виплати штрафiв i компенсацiй за порушення чинного законодавства в 2012 роцi не було.
Опис обраної політики щодо фінансування діяльності емітента, достатність робочого капіталу для поточних потреб, можливі шляхи покращення ліквідності за оцінками фахівців емітента Опис обраної політики щодо фінансування діяльності емітента: фінансування діяльності Товариства здійснюється за рахунок власних та залучених (кредитних) коштів.
Достатність робочого капіталу для поточних потреб: робочого капіталу недостатньо для поточних потреб.
Можливі шляхи покращення ліквідності за оцінками фахівців емітента: збільшення ринку збуту, застосування новітніх технологій.
Інформація про вартість укладених, але ще не виконаних договорів (контрактів) на кінець звітного періоду (загальний підсумок) та про очікувані прибутки від виконання цих договорів На кiнець 2012 року укладених, але невиконаних договорiв немає.
Стратегія подальшої діяльності емітента щонайменше на рік (щодо розширення виробництва, реконструкції, поліпшення фінансового стану, опис істотних факторів, які можуть вплинути на діяльність емітента в майбутньому) Загальнi напрямки дiяльностi всiх органiзацiй ПАТ "Запорiжсантехмонтаж" це: - заключення договорiв пiд реальне фiнансування робiт; - реалiзацiя зношених основних засобiв та частини виробничих площ та будiвель з метою зменшення постiйних витрат; - удосконалення дiяльностi дочiрнiх органiзацiй. Плануюється продовжувати будiвельнi роботи по реконструкцiї автозаправочних станцiй, пунктiв технiчного обслуговування, складiв паливно-мастильних матерiалiв, як найбiльш перспективнi.Планується поліпшення фінансового стану, що пов`язано з очікуванням розширення ринку збуту.
Істотні факти, які можуть вплинуть на діяльність емітента в майбутньому, - економічна криза.

Опис політики емітента щодо досліджень та розробок, вказати суму витрат на дослідження та розробку за звітний рік Дослiджень та розробок в звiтному роцi не проводилося.
Інформація щодо судових справ, стороною в яких виступає емітент, його дочірні підприємства або його посадові особи (дата відкриття провадження у справі, сторони, зміст та розмір позовних вимог, найменування суду, в якому розглядається справа, поточний стан розгляду). У разі відсутності судових справ про це зазначається В звiтному роцi вiдсутнi судовi справи, стороною яких виступає емiтент, його дочірні підприємства або його посадові особи .
Інша інформація, яка може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента, у тому числі, за наявності, інформацію про результати та аналіз господарювання емітента за останні три роки у формі аналітичної довідки в довільній формі Інша інформація, яка може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента, відсутня. Наведена в звіті інформація є достатньою для оцінки фінансового стану та результатів діяльності емітента. Аналітична довідка щодо інформації про результати та аналіз господарювання емітента за останні три роки фахівцями емітента не складалася.