Приватне акціонерне товариство "Запоріжсантехмонтаж"

Код за ЄДРПОУ: 01415559
Телефон: 224-65-10, 224-70-51
e-mail: Santex141@mail.ru
Юридична адреса: 69008,м.Запоріжжя, Південне шосе, 78
 

Річний звіт за 2010 рік

Опис бізнесу(текстова частина)

Важливі події розвитку (в тому числі злиття, поділ, приєднання, перетворення, виділ) В 1961 роцi був заснований трест "Запорiжсантехмонтаж" Мiнiстерства монтажних спецiальних будiвельних робiт України. У вереснi 1993 року державний трест був реорганiзований в арендне пiдприємство "Запорiжсантехмонтаж", яке в свою чергу в вереснi 1995 року перетворено в ВАТ "Запорiжсантехмонтаж". Злиття, подiлу, приєднання, перетворення, видiлу за звiтний перiод не було.
Про організаційну структуру емітента, дочірні підприємства, філії, представництва та інші відокремлені структурні підрозділи із зазначенням найменування та місцезнаходження, ролі та перспектив розвитку, зміни в організаційній структурі у відповідності з попереднім звітним періодом За органiзацiйною структурою пiдроздiли ВАТ "Запорiжсантехмонтаж" були не юридичними особами, хоч i мали самостiйнi баланси та розрахунковi рахунки. 25 червня 1998 року на зборах акцiонерiв було прийняте рiшення про усунення структурних пiдроздiлiв та створення дочiрнiх органiзацiй, а саме: - ДП "Комфорт-2" ВАТ "ЗСТМ" м. Кiровоград; - ДП "Циклон" ВАТ "ЗСТМ" м. Олександрiя; - ДП "Вентиляцiйнiк" ВАТ "ЗСТМ" м. Мелiтополь; - ДП "Пластик" ВАТ ЗСТМ" м. Запорiжжя; - ДП ЗУМ ВАТ ЗСТМ" м. Запорiжжя; - ДП "Чайка" ВАТ ЗСТМ" м. Запорiжжя. Вci цi пiдприємства є юридичними особами, якi мають самостiйнi баланси та розрахунковi рахунки в управлiннях банку. В структурi ВАТ "Запорiжсантехмонтаж" на сьогоднi збережений один структурний пiдроздiл: - госпрозрахункова Бердянська дiльниця №2.
Будь-які пропозиції щодо реорганізації з боку третіх осіб, що мали місце протягом звітного періоду, умови та результати цих пропозицій Пропозицiй вiд третiх осiб щодо реорганiзацiї Товариства за звiтний перiод не було.
Опис обраної облікової політики (метод нарахування амортизації, метод оцінки вартості запасів, метод обліку та оцінки вартості фінансових інвестицій тощо) Бухгалтерський облiк у ВАТ "Запорiжсантехмонтаж" здiйснюється згiдно з вимогами i рекомендацiями Закону України "Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi" №996 вiд 16.07.99р.зi змiнами i доповненнями, Планом рахункiа бухгалтерського облiку активiв, капiталу, зобов`язань i господарських операцiй, затверджених наказом Мiнфiну України "291 вiд 30.11.99р. Облiкова полiтика протягом 2010р. залишилась незмiнною. Бухгалтерський облiк ведеться за журнально-ордерною формою з використанням комп`ютерних програм. Основнi засоби вiдображенi в облiку за фактичними витратами на їх утримання, доставку, встановлення, спорудження. Нарахування амортизацiї основних засобiв проводиться у вiдповiдностi з податковим законодавством України. Запаси включають сировину, МШП на складi. Облiк ведеться за собiвартiсю. Собiвартiсть запасiв включає витрати на придбання та доставку. Грошовi кошти включають суму грошей в касi та поточному рахунку. Дебiторська заборгованiсть вiдображається за реальною вартiстю, тобто з урахуванням оцiнених сумнiвних боргiв. Безнадiйна заборгованнiсть, як кредиторська так i дебiторська, вiдсутня. Доход вiд надання послуг вiдображається в облiку, коли надання послуг здiйснено або у вiдповiдностi з методом поетапного виконання в облiкових перiодах, в яких виконанi вiдповiднi роботи. Витрати на податок на прибуток включають податки, розрахованi у вiдповiдностi до дiючого податкового законодавства України з врахуванням суттєвих тимчасових рiзниць, якi були компенсованi або виникли у звiтному перiодi. Облiк та оцiнка фiнансових iнвестицiй здiйснюється у вiдповiдностi до вимог П(С)БО 12 "Фiнансвоi iнвестицiї".Облiк нематерiальних активi здiйснюється вiдповiдно до П(С)БО 8 "Нематерiальнi активи".
Текст аудиторського висновку ТОВ АУДИТОРСЬКА ФIРМА САТУРН 69035, м. Запорiжжя, вул. Миру, 20/1, тел. 213-08-81. Р/р 26002202325001 в ПАТ КБ "Приватбанк", м. Запорiжжя МФО 313399, ЄДРПОУ 22163398 ВИСНОВОК НЕЗАЛЕЖНОГО АУДИТОРА щодо повного пакету фiнансових звiтiв загального призначення Вiдкритого акцiонерного товариства Запорiжсантехмонтаж (скорочений) Незалежним аудитором Камiнським Володимиром Олександровичем проведена аудиторська перевiрка фiнансових звiтiв ВАТ Запорiжсантехмонтаж, що включають баланс станом на 31 грудня 2010р., звiт про фiнансовi результати та iншi пояснювальнi примiтки. Основнi вiдомостi про аудитора Найменування, код ЄДРПОУ: Товариство з обмеженою вiдповiдальнiстю Аудиторська фiрма Сатурн, 22163398 Реєстрацiйнi данi: Свiдоцтво про держреєстрацiю А01 № 022901 вiд 06.05.1995р. Номер, серiя, дата видачi та термiн дiї свiдоцтва про внесення до державного реєстру аудиторських фiрм та аудиторiв: Свiдоцтво про внесення до Реєстру аудиторських фiрм та аудиторiв, якi одноособово надають аудиторськi послуги за № 2470 вiд 26.01.2001р. Термiн дiї до 30.11.2015 р. Номер, серiя, дата видачi та термiн дiї сертифiката аудитора: Сертифiкат аудитора серiя А № 000238, виданий Аудиторською палатою України 17.02.1994р. Термiн дiї до 17.02.2013р. Телефон, поштова адреса 69035, м.Запорiжжя, вул.Миру, 20, кв.1, тел.(061) 213-08-81.
Аудитором проведена перевiрка достовiрностi, повноти та вiдповiдностi чинному законодавству рiчної фiнансової звiтностi за 2010 рiк, що складаються з:
балансу на 31.12.2010р. (форма № 1-м), звiту про фiнансовi результати за 2010р. (форма № 2-м).
Управлiнський персонал пiдприємства несе вiдповiдальнiсть за пiдготовку та достовiрне представлення цих фiнансових звiтiв у вiдповiдностi до Положень (стандартiв) бухгалтерського облiку.
Вiдповiдальнiстю аудитора є надання висновку щодо цих фiнансових звiтiв на основi результатiв аудиторської перевiрки.
Аудитор провiв аудиторську перевiрку у вiдповiдностi до Мiжнародних стандартiв аудиту.
До iнформацiї, що перевiрялась, було застосовано такi процедури аудиту: вибiркову перевiрку, спостереження, запит i пiдтвердження, обчислення i аналiтичнi процедури за перiод з 01.01.2010р. по 31.12.2010р.
Концептуальна основа фiнансової звiтностi визначається вiдповiдно до Нацiональних Положень (стандартiв) бухгалтерського облiку України.
На нашу думку, фiнансовi звiти справедливо та достовiрно вiдображають фiнансовий стан Вiдкритого акцiонерного товариства Запорiжсантехмонтаж станом на 31 грудня 2010 року, а також його фiнансовi результати та рух грошових коштiв за рiк, що минув на зазначену дату, у вiдповiдностi до Положень (стандартiв) бухгалтерського облiку в Українi, вiдповiдають встановленим вимогам чинного законодавства України та прийнятої облiкової полiтики.
Облiк нематерiальних активiв здiйснюється вiдповiдно до П(С)БО №8 Нематерiальнi активи.
Облiк руху основних засобiв, нарахування амортизацiйних вiдрахувань та розкриття iнформацiї, на нашу думку, ведеться згiдно з вимогами П(С)БО № 7 Основнi засоби.
Облiк виробничих запасiв та рзкриття iнформацiї, на нашу думку, здiйснюється вiдповiдно з вимогами П(С)БО № 9 Запаси. Запаси облiковуються за собiвартiстю. Собiвартiсть запасiв включає витрати на придбання та суму транспортно-заготiвельних витрат, iнших витрат, якi прямо повязанi з придбанням.
Оцiнка дебiторської заборгованостi та розкриття iнформацiї, на нашу думку, здiйснюється згiдно з вимогами П(С)БО № 10 Дебiторська заборгованiсть.
Облiк, оцiнка та розкриття iнформацiї про зобовязання, на нашу думку, вiдповiдають вимогам П(С)БО № 11 Зобовязання.
Облiк власного капiталу ведеться згiдно з вимогами Плану рахункiв, розкриття iнформацiї про змiни у складi власного капiталу здiйснено, на нашу думку, згiдно П(С)БО № 5 Звiт про власний капiтал.
Вартiсть чистих активiв ВАТ Запорiжсантехмонтаж перевищує розмiр статутного капiталу, що вiдповiдає вимогам ст.155 Цивiльного кодексу України.
Статутний капiтал сформовано вiдповiдно зi Статутом пiдприємства, сплачено повнiстю i своєчасно.
Облiк витрат на виробництво вiдповiдають вимогам П(С)БО № 16 Витрати.
Виручка вiд реалiзацiї продукцiї обчислена згiдно з вимогами П(С)БО № 15 Доходи.
У 2010 роцi чистий збиток склав 290,6 тис.грн. Фiнансовi результати дiяльностi пiдприємства у фiнансовiй звiтностi, на нашу думку, вiдображенi реально та точно.
Дiї, визначенi частиною першою статтi 41 Закону України Про цiннi папери та фондовий ринок, що можуть вплинути на фiнансово-господарський стан пiдприємства та призвести до значної змiни вартостi його цiнних паперiв, у 2010 роцi у ВАТ Запорiжсантехмонтаж були вiдсутнi.
Директор ТОВ Аудиторська фiрма Сатурн Камiнський В.О. 14 березня 2011 року 69035,м.Запорiжжя, вул.Миру, 20/1.
Інформація про основні види продукції або послуг, що їх виробляє чи надає емітент, перспективність виробництва окремих товарів, виконання робіт та надання послуг; залежність від сезонних змін; про основні ринки збуту та основних клієнтів; основні ризики в діяльності емітента, заходи емітента щодо зменшення ризиків, захисту своєї діяльності та розширення виробництва та ринків збуту; про канали збуту й методи продажу, які використовує емітент; про джерела сировини, їх доступність та динаміку цін; інформація про особливості стану розвитку галузі виробництва, в якій здійснює діяльність емітент, рівень впровадження нових технологій, нових товарів, його положення на ринку; інформація про конкуренцію в галузі, про особливості продукції (послуг) емітента; перспективні плани розвитку емітента; кількість постачальників за основними видами сировини та матеріалів, що займають більше 10 відсотків в загальному об'ємі постачання Основними видами дiяльностi Товариства є: - виконання комплексних робiт по монтажу та налагодженню внутрiшнiх та зовнiшнiх санiтарно-технiчних систем вентиляцiї та кондицiювання, iнших систем виробничого призначення на об`єктах промислового капiтального будiвництва; - виготовлення санiтарно-технiчних виробiв, металоконструкцiй та iншої продукцiї промислово-технiчного призначення; - монтажнi роботи по зовнiшних системах тепла, водозабезпечення та газозабезпечення; - антiкорозiйнi та теплоiзоляцiйнi роботи. В подальшому плануюється збiльшити обсяги будiвельних робiт щодо реконструкцiї автозаправочних станцiй, пунктiв технiчного обслуговування, складiв паливно-мастильних матерiалiв, як найбiлш перспективне. Такi роботи не залежать вiд сезоних змiн. Обсяг даних робiт залежить вiд потреби в них промислових пiдприємств, iншiх органiзацiй будь-якого призначення, приватних фiрм i т.д. Роботи виконуються пiсля оформлення договорiв. Договiрна цiна на будiвельномонтажнi роботи визначається на основi кошторисних цiн на цi роботи з врахуванням надбавок, пов`язаних з впливом ринкових вiдносин. Основними клiєнтами продукцiї ВАТ "Запорiжсантехмонтаж" є ВАТ "Запорiжсталь", Управлiння капiтального будiвництва мiськадмiнiстрацiї, МЖК, державна адмiнiстрацiя м. Бердянська, ВАТ "Рембудтрест", ТОВ ЗПП ЗМР "Ресурс-iнвест". Основним ринком збуту продукцiї є м. Запорiжжя та Запорiзька область. Для мiнiмiзацiї ризикiв пов`язаних з вiдсутнiстю попиту на послуги пiдприємства, всi вiльнi площi та обладнання, що тимчасово не використовується, здаються в оренду стороннiм пiдприємствам та приватним пiдприємцям. Особливiстю розвитку виробництва продукцiї Товариства є розвиток галузi будiвництва. Конкурентами в м. Запорiжжя є монтажнi органiзацiї: ЗАТ "Запорiжсантехмонтаж-558", ВАТ "Завод металевих конструкцiй", ТОВ "Теплогазмонтаж". Але цi органiзацiї традицiйно працюють з iншими замовниками. Основними постачальниками сировини є: по трубах - ТОВ "Будтехсоюз" та дрiбнi постачальники; по запчастинах - Укрзапчастина та Агроавтоматика; по газу - Азовгаз.
Інформація про основні придбання або відчуження активів за останні п'ять років. Якщо підприємство планує будь-які значні інвестиції або придбання, пов'язані з його господарською діяльністю, їх необхідно описати, включаючи суттєві умови придбання або інвестиції, її вартість і спосіб фінансування За останнi 5 рокiв придбано основних засобiв на суму 152877,7 грн. Вибуло основних фондiв - 223761,82 грн, у т.ч. реалiзовано на 109669,6 грн, лiквiдовано на 114092,22 грн. Вибуття основних фондiв вiдбувалося за рiшеннями вiдповiдних органiв управлiння Товариства. Значних iнвестицiй i придбань, пов`язаних з господарською дiяльнiстю Товариство не планує.
Інформація про основні засоби емітента, включаючи об'єкти оренди та будь-які значні правочини емітента щодо них; виробничі потужності та ступінь використання обладнання; спосіб утримання активів, місцезнаходження основних засобів. Екологічні питання, що можуть позначитися на використанні активів підприємства, інформація щодо планів капітального будівництва, розширення або удосконалення основних засобів, характер та причини таких планів, суми видатків, в тому числі вже зроблених, опис методу фінансування, прогнозні дати початку та закінчення діяльності та очікуване зростання виробничих потужностей після її завершення 75% основних засобiв придбанi або виготовленi у 65-70рр. На балансi пiдприємства немає орендованих основих засобiв. Власнi основнi засоби знаходяться у Запорiжжi, Олександрiї, Мелiтополi, Кiровоградi, Бердянську. Будiвлi, машини та обладнання, що розташованi у Олександрiї, Мелiтополi, Кiровоградi, Бердянську здаються в оренду. Основнi активи використовувалися на 100%. Обмежень на використання основних засобiв не було. Суттєвих змiн вартостi основних засобiв немає. Усi основнi засоби утримуються за рахунок власних коштiв пiдприємства та орендарiв. В березнi 2008 року розпочата реконструкцiя iснуючих примiщень автозаправочної станцiї, складу паливно-мастильних матерiалiв та пункту технiчного обслуговування автомобiлей по вул. Виробничiй, 10 б в м. Запорiжжя передбачає збiльшення площi, що передається в оренду в 2 рази, створення сучасних виробничих умов в майстернях. Вартiсть робiт за кошторисом складає 7758,5 тис. грн, з них в 2008 роцi використано 720 тис. грн. Будiвництво фiнансувалося з власних джерел. Планувалося закiнчення реконструкцiї в 2009 роцi, але кризовi умови в економiцi призупинили роботи, i протягом 2009-2010 рокiв реконструкцiя не проводилась. По завершенню реконструкцiї об`єкта, дохiд пiдприємства передбачалось збiльшити в 2 рази.
Інформація щодо проблем, які впливають на діяльність емітента; ступінь залежності від законодавчих або економічних обмежень Проблеми розвитку пiдприємства пов`язанi з вiдсутнiстю кадрiв високої квалiфiкацiї будiвельних робочих спецiальностей в зв`язку з низькою оплатою працi на пiдприємствi. Як наслiдок вiдсутнiсть достатньої кiлькостi замовлень i обсягiв робiт. Крiм того, у зв`язку з тим, що законодавчими актами України збiльшено орендну плату за земельнi дiлянки комунальної власностi в 3 рази, погiршився фiнансовий стан пiдприємства.
Інформація про факти виплати штрафних санкцій (штраф, пеня, неустойка) і компенсацій за порушення законодавства Фактiв виплати штрафiв i компенсацiй за порушення чинного законодавства в 2010 роцi не було.
Опис обраної політики щодо фінансування діяльності емітента, достатність робочого капіталу для поточних потреб, можливі шляхи покращення ліквідності за оцінками фахівців емітента Для стабiлiзацiї фiнансового стану Товариства необхiдно здiйснювати наступнi заходи: надавати послуги по передоплатi, а виконання будiвельномонтажних робiт на об"єктах з гарантованою своєчасною передоплатою. В 2010 роцi пiдприємство не користувалося кредитами, робочого капiталу для поточних потреб вистачало.
Інформація про вартість укладених, але ще не виконаних договорів (контрактів) на кінець звітного періоду (загальний підсумок) та про очікувані прибутки від виконання цих договорів На кiнець 2010 року укладених, але невиконаних договорiв немає.
Стратегія подальшої діяльності емітента щонайменше на рік (щодо розширення виробництва, реконструкції, поліпшення фінансового стану, опис істотних факторів, які можуть вплинути на діяльність емітента в майбутньому) Загальнi напрямки дiяльностi всiх органiзацiй ВАТ "Запорiжсантехмонтаж" це: - заключення договорiв пiд реальне фiнансування робiт; - реалiзацiя зношених основних засобiв та частини виробничих площ та будiвель з метою зменшення постiйних витрат; - удосконалення дiяльностi дочiрнiх органiзацiй. Плануюється продовжувати будiвельнi роботи по реконструкцiї автозаправочних станцiй, пунктiв технiчного обслуговування, складiв паливно-мастильних матерiалiв, як найбiльш перспективнi.
Опис політики емітента щодо досліджень та розробок Дослiджень та розробок в звiтному роцi не проводилося.
Інформація щодо судових справ, стороною в яких виступає емітент, його дочірні підприємства або його посадові особи (дата відкриття провадження у справі, сторони, зміст та розмір позовних вимог, найменування суду, в якому розглядається справа, поточний стан розгляду). У разі відсутності судових справ про це зазначається В звiтному роцi вiдсутнi судовi справи, стороною яких виступає емiтент.
Інша інформація, яка може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента, у тому числі, за наявності, інформацію про результати та аналіз господарювання емітента за останні три роки у формі аналітичної довідки в довільній формі Аналiз фiнансового стану ВАТ "Запорiжсантехмонтаж"
1. Сума коштiв у розпорядженнi пiдприємства: на 31.12.2009 р. 8562,2 тис.грн, на 31.12.2010р. 8760,1 тис.грн Вiдбулось збiльшення коштiв у розпорядженнi пiдприємства на 197,9 тис.грн або на 2,3%.
2. Коефiцiєнт фiнансової незалежностi (автономiї) показує вагу власних
коштiв у загальнiй сумi джерел фiнансування (нормативне значення 0,25-
0,5): на 31.12.2009р.-0,88; на 31.12.2010р.-0,82.
3. Коефiцiєнт спiввiдношення власних i залучених коштiв характеризує
кiлькiсть залучених коштiв на одну гривню власних коштiв
пiдприємства: на 31.12.2009р.-ОД 4; на 31.12.2010р.-0,22. Це означає, що на одну гривню власних коштiв на кiнець звiтного перiоду пiдприємство залучало 0,22 грн. позикових коштiв.
4. Коефiцiєнт покриття характеризує обсяг поточних зобов`язань по кредитах i розрахунках, який можливо погасити за рахунок власних мобiлiзованих коштiв (нормативне значення >0,5-1): на 31.12.2009р. - 4,17; на 31.12.2010р. - 2,98. Це означає, що на кожну грошову одиницю короткострокових зобов`язань припадає 2,98 грошових одиниць оборотних коштiв пiдприємства.
5. Коефiцiєнт загальної лiквiдностi характеризує частину короткострокових
зобов`язань, яка може бути погашена за рахунок коштiв на
розрахунковому та iнших рахунках в установах банкiв, коштiв у
короткострокових цiнних паперах, а також надходжень по розрахунках iз
клiєнтами (нормативне значення >1-2): на 31.12.2009р.-0,67; на 31.12.2010р.-0,74.
6. Коефiцiєнт абсолютної лiквiдностi характеризує негайну готовнiсть
пiдприємства погасити свою заборгованiсть (нормвативне значення >0,2-
0,25): на 31.12.2009р.-0,001; на 31.12.2010р. - 0,006. Станом на 31.12.2010р. пiдприємство спроможне негайно погасити 0,6 % короткострокових зобов`язань за рахунок коштiв на розрахунковому рахунку i короткострокових фiнансових вкладень. Таким чином, фiнансовий стан ВАТ "Запорiжсантехмонтаж" у цiлому можливо характеризувати як незадовiльний, так як ряд коефiцiєнтiв пiдприємства не вiдповiдають нормативним значенням. Фiнансовий стан пiдприємства за 2010 рiк погiршився.